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QuickStats: 영양 부족 및 과잉 추이
  • 작성일2018-08-09
  • 최종수정일2021-04-15
  • 담당부서건강영양조사과
  • 연락처043-719-7462
영양 부족 및 과잉 추이

Trends in undernutrition and overnutrition, 2007-2016

[정의] 영양섭취 부족자 분율 : 에너지 섭취량이 필요추정량*의 75% 미만이면서 칼슘, 철, 비타민 A, 리보플라빈의 섭취량이 평균필요량 미만인 분율
          에너지/지방과잉 섭취자 분율 : 에너지 섭취량이 필요추정량의 125% 이상이면서 지방섭취량이 지방에너지 적정비율의 상한선을 초과한 분율
          필요추정량, 평균필요량, 지방에너지 적정비율 : 2015 한국인 영양소 섭취기준(보건복지부, 2015)

영양 섭취가 부족한 사람은 여자가 많고 에너지와 지방을 기준 이상 섭취하는 사람은 남자가 많았으며, 영양섭취 부족자 분율은 대체로 감소하는 경향인 반면 에너지/지방과잉 섭취자 분율은 증가하는 추세임(그림 A)(자세한 결과는 「2016 국민건강통계」참조).

Double burden of malnutrition, a rising health issue, refers that the burden of undernutrition (micronutrient deficiencies, low birth weight, poor nutrition of the elderly and women in of reproductive age, etc), coexists with over nutrition (obesity, noncommunicable diseases, etc). While the prevalence of nutritional deficiency was decreased, that of excess intake of energy / fat was increased (Figure A).

Source: Korea Health Statistics 2016: Korea Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES Ⅶ-1), http://knhanes.kdca.go.kr/
Reported by: Division of Health and Nutrition Survey, Korea Centers for disease Control and Prevention
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