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주간건강과질병
- 작성일2019-05-16
- 최종수정일2023-08-23
- 담당부서미래질병대비과
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QuickStats: 과일 채소 섭취 현황
- 작성일2018-08-23
- 최종수정일2021-04-15
- 담당부서건강영양조사과
- 연락처043-719-7462
과일 채소 섭취 현황
Proportion with adequate intake of vegetables and fruits
[정의] 과일 및 채소 1일 500g 이상 섭취자 분율 : 과일 및 채소를 1일 500g 이상 섭취하는 분율
과일과 채소 권장 수준은 1일 500g 이상이며, 6세 이상 우리 국민 중 남자의 40.9%, 여자의 34.9%가 그 기준을 만족하는 것으로 조사됨. 30세 이상의 성인군에서는 상대적으로 과일 및 채소 섭취량이 500g 이상인 사람의 분율이 높지만 30세 미만의 연령군에서는 20%대 수준으로 낮아 이들 연령군의 과일, 채소 섭취량을 높이기 위한 노력이 필요할 것으로 보임(그림 A, 자세한 결과는 「2016 국민건강통계」참조).
Although adequate intake of vegetables and fruits is valuable sources of dietary fiber and micronutrients(vitamin, minerals, etc.), the proportions of subjects who consume 500 grams or over of vegetables and fruits were 40.9% in men, and 34.9% in women. Those of child, adolescent, and young adults were under 30% (Figure A).
Source: Korea Health Statistics 2016: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES Ⅶ-1), http://knhanes.kdca.go.kr/
Reported by: Division of Health and Nutrition Survey, Korea Centers for Disease Control and Prevention
Proportion with adequate intake of vegetables and fruits
[정의] 과일 및 채소 1일 500g 이상 섭취자 분율 : 과일 및 채소를 1일 500g 이상 섭취하는 분율
과일과 채소 권장 수준은 1일 500g 이상이며, 6세 이상 우리 국민 중 남자의 40.9%, 여자의 34.9%가 그 기준을 만족하는 것으로 조사됨. 30세 이상의 성인군에서는 상대적으로 과일 및 채소 섭취량이 500g 이상인 사람의 분율이 높지만 30세 미만의 연령군에서는 20%대 수준으로 낮아 이들 연령군의 과일, 채소 섭취량을 높이기 위한 노력이 필요할 것으로 보임(그림 A, 자세한 결과는 「2016 국민건강통계」참조).
Although adequate intake of vegetables and fruits is valuable sources of dietary fiber and micronutrients(vitamin, minerals, etc.), the proportions of subjects who consume 500 grams or over of vegetables and fruits were 40.9% in men, and 34.9% in women. Those of child, adolescent, and young adults were under 30% (Figure A).
Source: Korea Health Statistics 2016: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES Ⅶ-1), http://knhanes.kdca.go.kr/
Reported by: Division of Health and Nutrition Survey, Korea Centers for Disease Control and Prevention
